Wątróbka z pieczarkami

Wątróbka z pieczarkami

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • śmietana
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mąki

Wykonanie:

Cebulę obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać trochę oleju (ok. 2 – 3 łyżki) i wrzucić na niego cebulę. Posolić.

Po chwili dodać pieczarki. Lekko podsmażyć a następnie dusić pod przykryciem do miękkości.

Na osobnej patelni rozgrzać ponownie trochę oleju. Wrzucić na niego umytą, oczyszczoną z błon, osuszoną i pociętą w kawałki wątróbkę bez żadnych przypraw (inaczej zrobi się twarda).

Do smażonych pieczarek i cebuli dodać 2 – 3 łyżki śmietany, jeśli podczas smażenia pieczarki puściły dużo wody – można zagęścić łyżką mąki.

Na zakończenie połączyć z wątróbką.

Najlepiej smakuje z ziemniakami puree lub bagietką.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*