Precle domowe

Precle domowe
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- ok. 15 dag sody
- gruboziarnista sól lub mak
Wykonanie:
Przesiej mąkę do miski, po środku zrób dołek.
Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto.
Ulep z niego wałeczki o długości ok. 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blaszce.
Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj.
Kolejno wkładaj precle, gotuj po 20 – 30 sekund z każdej strony.
Potem wyjmij, osącz i ułóż na blaszce oprószonej lekko mąką.
Posyp gruboziarnistą solą lub makiem.
Piecz 15 – 20 minut.