Precle domowe

Precle domowe

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 15 dag sody
  • gruboziarnista sól lub mak

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski, po środku zrób dołek.

Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto.

Ulep z niego wałeczki o długości ok. 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blaszce.

Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj.

Kolejno wkładaj precle, gotuj po 20 – 30 sekund z każdej strony.

Potem wyjmij, osącz i ułóż na blaszce oprószonej lekko mąką.

Posyp gruboziarnistą solą lub makiem.

Piecz 15 – 20 minut.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*