Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • tłuszcz do patelni
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • odrobina soli

Wykonanie:

Mleko rozprowadź szklanką letniej wody, dokładnie wymieszaj z przesianą mąką.

Posól, wymieszaj, odstaw na godzina.

Dodaj roztrzepane żółtka, skórkę cytrynową, stopione i przestudzone masło oraz cukier.

Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj bardzo sztywną pianę z białek i wymieszaj, tym razem bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła.

Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ograne talerze i podawaj z konfiturami oraz waniliowym serkiem z rodzynkami.

Możemy też skropić je rumem lub koniakiem i podpalić w chwili podania.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*