Kapuśniak po litewsku

Kapuśniak po litewsku

Składniki:

  • 50 dag wędzonki
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • sól

Wykonanie:

Grzyby namocz na noc.

Obierz marchewkę i pietruszkę.

Wędzonkę zalej 3 l. zimnej wody, dodaj marchewkę, pietruszkę i grzyby.

Wrzuć listek laurowy i pieprz, gotuj ok. 45 minut.

Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą.

Obie kapusty przełóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj 1 łyżkę smalcu.

Gdy kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu.

Oprósz mąką i wymieszaj z przecierem pomidorowym, a potem dodaj do kapusty.

Mieszając, duś przez chwilę.

Wlej przecedzony wywar z wędzonki.

Grzyby, marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie paseczki i również dodaj do kapuśniaku.

Przypraw do smaku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*