Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Składniki na 2 bochenki:

  •  1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie.

Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być).

Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, po prostu mocno rozmieszać (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek.

Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec około 1 godziny w temperaturze 230°C.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*