Serowe oponki

Serowe oponki

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • smalec lub olej do smażenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki.

W środku każdego krążka wyciąć dziurkę, np: zakrętką od butelki.

Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki na rumiano. Osączyć.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody, polać oponki.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*