Buraczki ze śledziem

Buraczki ze śledziem

Składniki:

  • 350 g. małych buraków
  • 0,5 szklanki octu winnego
  • 0,5 łyżki miodu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 kiszone ogórki
  • 0,5 kg. filetów z matiasów
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki wyszorować, ugotować, ostudzić, obrać ze skóry i ułożyć w słoiku.

Do octu dodać miód, łyżeczkę soli i przyprawy. Wlać 1,5 szklanki wody. Zagotować.

Buraki zalać płynem, zamknąć słoik, odwrócić do góry dnem do wystudzenia.

Odstawić na 3 dni.

Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem.

Przyprawić solą i pieprzem.

Śledzie osuszyć, pokroić w paski.

Buraczki osączyć, pokroić w plastry.

Ogórki obrać i pokroić w kostkę.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Składniki włożyć do miski, zalać sosem i wymieszać.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*