Spaghetti w sosie pomidorowym

Spaghetti w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 opakowanie spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g. pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • zioła do dekoracji

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć na sitku.

Cebulę obrać i posiekać.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Pomidory naciąć nożem i sparzyć we wrzątku.

Obrać ze skórki, przekroi≥ć na ćwiartki, usunąć gniazda, a miąższ pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory i zioła, przyprawić.

Dusić 20 minut. Sos zmiksować.

Ugotowany makaron połączyć z sosem pomidorowym.

Rozłożyć na talerzach, posypać startym serem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*