Racuszki twarogowe

Racuszki twarogowe

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • olej
  • sól
  • cukier puder
  • konfitura wiśniowa

Wykonanie:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

Białka schłodzić, a żółtka wymieszać z pokruszonym twarogiem. Dosypać cukier i cukier waniliowy.

Wlać mleko, zmiksować na gładką masę.

Wprost do przygotowanej masy przesiać mąkę.

Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. Pianę z białek ostrożnie połączyć z ciastem.

Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej.

Łyżką nakładać porcje ciasta serowego, formując owalne racuszki.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Gotowe racuszki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Posypać cukrem pudrem.

Podawać z konfiturą wiśniową.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*