Łosoś z sosem pomarańczowo – imbirowym

Łosoś z sosem pomarańczowo – imbirowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/3 szklanki wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 1000 g filetu z łososia
  • 3 pomarańcze
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu

Wykonanie:

Wymieszać wino, sok z pomarańczy i sos sojowy, wlać do naczynia do zapiekania.

Włożyć łososia (skórką do góry), przykryć folią i wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu łososia wyjąć.

Pomarańcze podzielić na cząstki.

Wymieszać paprykę z cebulą, kolendrą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem. Przyprawić.

Dodać cząstki pomarańczy, wlać sok. Odstawić.

Blachę wyłożyć folią posmarowaną olejem.

Ułożyć na niej rybę (skórką do dołu), przyprawić.

Piec 20 minut w temperaturze 22°C.

Przełożyć na półmisek, ułożyć cząstki pomarańczy, posypać sezamem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*