Kotlety wieprzowe mielone

Kotlety wieprzowe mielone

Składniki:

  • 50 dkg chudej wieprzowiny (łopatka)
  • 6 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 4 dkg tartej bułki
  • 4 dkg tłuszczu do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć.

Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na jasnozłoty kolor.

Mięso opłukać, pokroić na kawałki.

Bułkę, cebulę i mięso przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać jajko, sól, pieprz i starannie wyrobić na gładką masę.

Rękami zwilżonymi w wodzie uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, spłaszczyć na grubość 1,5 cm i nożem nadać kształt owalny, zwężający się z jednej strony.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać delikatnie tłuszczem ze smażenia.

Podawać z ziemniakami, jarzynami z wody, a przede wszystkim z surówką z liściastych warzyw.

 

Do tłustej wieprzowiny należy dodać przynajmniej 1/3 mięsa wołowego. Smaczne są także kotlety z dodatkiem cielęciny.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*