Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Składniki:

  • 80 dkg mięsa z kością (np: łopatka)
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 10 dkg cebuli
  • 1/3 – 1/2 łyżeczki papryki
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • sól

Wykonanie:

Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, osolić, oprószyć dokładnie mąką.

Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla.

Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać do mięsa wraz z tłuszczem, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości.

Koncentrat pomidorowy zasmażyć z papryką na 2 dkg tłuszczu, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić razem kilka minut.

Podawać na okrągłym półmisku z kładzionymi kluskami lub ziemniakami.

Oddzielnie podać surówkę z warzyw.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*