Tradycyjne Wielkanocne potrawy

Tradycyjne Wielkanocne potrawy

Podstawą tradycyjnych Świąt Wielkanocnych są takie potrawy jak:

* Żurek lub barszcz – Barszcz zazwyczaj gotowany jest na boczku i kiełbasie, natomiast tradycyjny żurek podawany jest z ziemniakami.

* Jajka – dzielimy się nimi tak, jak opłatkiem w Święta Bożego Narodzenia. Jajka mogą być podawane w różnych postaciach – na miękko, na twardo lub faszerowane, np: pieczarkami z żółtkami, łososiem. Doskonałym dodatkiem do jajek jest, np: sos tatarski lub po prostu majonez.

* Biała kiełbasa

* Ciasta: serniki, babki, mazurki

* Pieczone mięsa – najczęściej w Święta Wielkanocne podaje się pieczony schab, kaczkę lub wołowinę. Można podawać je faszerowane, np: pieczarkami, jabłkami, warzywami lub serem

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*