Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 250 g. świeżego szpinaku lub 350 g. mrożonego
  • 3 – 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g. łososia wędzonego
  • 250 g. serka śmietankowego
  • ok. 2 łyżek posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Świeży szpinak należy dokładnie umyć i podgrzać na patelni do momentu, aż szpinak się skurczy. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy podgrzać go na patelni, a na koniec odsączyć z nadmiaru wody.

Szpinak ostudzić, wymieszać w malakserze z 3 żółtkami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Jeżeli mrożony szpinak był rozdrobniony to wystarczy jak wymieszamy go z powyższymi składnikami łyżką w misce. Nie trzeba używać malaksera.

W międzyczasie ubijamy 3 białka na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Bardzo delikatnie łączymy z masą szpinakową.

Blachę 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Można posmarować delikatnie tłuszczem, aby ciasto bez problemu odeszło od papieru.

Ciasto piec przez 20 minut w 160°C z termoobiegiem lub w 180°C bez tej funkcji. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić – nie powinno być za bardzo spieczone, ponieważ będzie się łamać podczas zwijania.

Ciasto należy wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

Następnie posmarować go równomiernie serkiem śmietankowym. Poukładać plastry łososia i posypujemy posiekanym koperkiem.

Zwinąć ciasto ciasno.

Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.

Po upływie tego czasu roladę szpinakową pokroić w plasterki o szerokości 1,5 – 2 cm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*