Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 4 – 5 dużych pieczarek
  • ok. 150 g. boczku w plastrach
  • 150 g. startego żółtego sera
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej dymki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ i drobno posiekać.

Paprykę, cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę  oliwek, wrzucić warzywa i miąższ z ziemniaków, całość podsmażyć, dodać pokrojony boczek.

Przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką.

Farsz ostudzić, dodać posiekaną natkę pietruszki i starty żółty ser. Całość wymieszać.

Farszem napełnić połówki ziemniaków. Piec ok. 40 minut w temperaturze 190°C.

Podawać z sosem z jogurtu, posiekanego czosnku, dymki oraz przypraw.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*