Wuzetka

Wuzetka

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 6 jajek

krem i polewa:

  • 1 l. śmietany 30%
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • mleko

Wykonanie:

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Dosypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Ciasto wlać do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24×36 cm.

Piec 30 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Biszkopt nasączyć aromatem cytrynowym rozcieńczonym z małą ilością wody.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z kroplą soku z cytryny. Dodać do niej żelatynę i chwilę ubijać.

Masę śmietanową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim blatem.

Czekoladę połamać, dodać trochę mleka i podgrzewać często mieszając.

Ostudzić i polać wierzch ciasta.

Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować bitą śmietaną, dodatkowo można posypać wiórkami z czekolady.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*