Makaron domowy

Makaron domowy

Składniki:

  • ok. 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • ok. 50 ml. wody
  • 4 dag masła
  • sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jaja, wlać wodę, zagnieść twarde ciasto.

Starannie wyrabiając, podzielić na części, cienko rozwałkować i pozostawić do przeschnięcia.

Następnie posypać mąką, zawinąć w rulon, przesunąć na brzeg stolnicy i kroić na cienkie paseczki.

Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i ugotować, odcedzić.

Przelać gorąca wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek lub wyporcjować i polać masłem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*