Miód gryczany

Miód gryczany

Miód ten otrzymuje się z kwiatów gryki, która intensywnie nektaruje przez 2-3 tygodnie przez ok. 3 tygodnie na przełomie lipca i sierpnia.

Kolor: brunatny, ciemny

Smak: ostry

Zapach: mocny

Miód gryczany charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu i żelaza. Zawiera bardzo dużo fruktozy, a także witaminę C, B1, B2 i PP, glukozę, kwercetynę oraz związki flawonoidowe.

Działanie i wykorzystanie miody gryczanego:

* Działa osłaniająco i odtruwająco na wątrobę

* Niedokrwistość z niedoboru żelaza

* łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy

* wzmacnia naczynia krwionośne

* przyspiesza gojenie raz i tkanki kostnej przy złamaniach

* łagodzi objawy zmęczenia fizycznego i psychicznego

* stosowany w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych

* łagodzi stany zapalne stawów

* wzmacnia odporność

Miód gryczany stosuje się również do ciast i różnego rodzaju innych wypieków.

Ten rodzaj miodu po powolnym skrystalizowaniu staje się gruboziarnisty.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*