Miód – wszystko co warto wiedzieć

Miód – wszystko co warto wiedzieć

Jak wiadomo miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły w naturalnych warunkach.

Miód bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy oraz minerały takie jak: magnez, potas,wapń, sód, żelazo oraz fosfor. Zawiera również olejki eteryczne, naturalne kwasy organiczne oraz cukry proste: fruktozę i glukozę. Dodawany do herbaty nadaje jej nie tylko słodycz, ale także jest zastrzykiem witamin.

Warto pamiętać o tym, że różne rodzaje miodu mają inne właściwości lecznicze. Niektóre dobre są na gardło i kaszel, inne zaś na żołądek czy serce.

Najważniejsze jest, aby miodu nigdy nie zalewać gorącą wodą, ponieważ tracą wtedy właściwości lecznicze.

Miód powinien być przechowywany w szczelnym słoiku, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu – do 20° C.

Warto wiedzieć, że miód dodawany do naparów z ziół zwiększy efekt zdrowotny.
Warto wiedzieć:

* 100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.

* Miód ma działanie nawilżające, uelastyczniające i rozjaśniające skórę.

* Miód neutralizuje skutki picia alkoholu.

 

Właściwości lecznicze miodu:

* wzmacnia układ odpornościowy

* koi nerwy, działa nasennie

* leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych

* działa korzystnie na serce

* przyspiesza gojenie się ran

* obniża ciśnienie tętnicze krwi

* działa idealnie na przeziębienia, kłopoty z gardłem

* ma działanie wykrztuśne

* pobudza pracę mózgu

* ma działanie przeciwzapalne w schorzeniach układu oddechowego


Właściwości wynikają z rodzaju miodów.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*