Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli czerwonej
  • 1 cebula
  • 200 – 250 g. pieczarek
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • 3 kolorowe papryki
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na całą noc.
Na następny dzień fasolę gotować do miękkości i odcedzić.
Cebulę obierać i drobno pokroić.
Czosnek obierać i przecisnąć przez praskę lub drobno kroić.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Ziemniaki obierać i kroić w kostkę.
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na większe kawałki.
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 – 20 minut. Następnie dodać ziemniaki, ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać sól, pieprz, słodką paprykę oraz zioła prowansalskie.
Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 30 minut często mieszając i dolewając wodę (jeżeli jest to potrzebne)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*