Cukinie faszerowane mięsem

Cukinie faszerowane mięsem

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 500 g mielonego mięsa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 – 3 pomidory
  • 100 ml śmietanki
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Każdą przekroić wzdłóż na pół. Usunąć miąższ z nasionkami za pomocą łyżeczki.

Pomidory umyć, naciąć skórkę, zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać pomidory, podlać połową bulionu, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dusić aż płyn wyparuje.

Dodać śmietankę, chwilę podgotować.

Cukinię napełnić farszem. Ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Podlać bulionem, przykryć.

Piec przez 40 minut w temperaturze 200°C.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*