Pierogi z wątróbką

Pierogi z wątróbką

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mleka

Farsz:

  • 350 g. wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, wbić jajko i wlać olej. Mieszając, wlewać mleko. Zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut.

Wątróbki umyć, oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać wątróbki i smażyć mieszając, aż podroby będą miękkie. Ostudzić, zmielić, wymieszać z bułką tartą i jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wyrobić farsz.

Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym kłaść porcję farszu, zlepić dokładnie pierogi.

Ugotowane polać zeszkloną na maśle cebulką.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*