Murzynek

Murzynek

Składniki:

  • 250 g. mąki
  • 170 g. cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • zapach rumowy

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić, dodać wodę, cukier, kakao i gotować do odparowania wody.

Masę wystudzić, po czym podzielić na 2 równe części: jedną pozostawić, a do drugiej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rum i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na pianę, dodać do masy i lekko wymieszać.

Masę wyłożyć do formy i piec około 40 minut w temperaturze 180°C (nie zaglądać).

Gorące ciasto wyłożyć z formy i polać pozostałą częścią masy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*