Klopsiki z jajek

Klopsiki z jajek

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 0.5 łyżeczki sproszkowanej kozieradki lub przyprawy curry
  • 1.5 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki tartej bułki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól

Wykonanie:

4 jajka ugotować na twardo.

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrać i rozetrzeć na puree.

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na maśle, dodając kozieradkę albo curry.

Jajka posiekać drobno, zmieszać z ziemniakami i cebulą, posolić, dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić surowe jajko. Masę dokładnie wymieszać, uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w tartej bułce, potem w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w tartej bułce.

Smażyć na rozgrzanym oleju.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*