Bitki wołowe w śmietanie

Bitki wołowe w śmietanie

Składniki:

  • 50 dag miękkiej wołowiny (zrazówka)
  • bułka bez skórki
  • mleko
  • 1 jajko
  • 4 dag masła,
  • 2 dag mąki
  • 12 dag śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, mięso posiekać, posolić, dodać pieprz.

Wycisnąć bułkę z mleka, posiekać z nią mięso jeszcze raz, wbić żółtko, dodać roztopioną łyżkę masła i białko ubite na sztywną pianę. Masę wymieszać doskonale rękami. Robić na stolnicy okrągłe kotlety grubości dużego palca. Otaczać je w mące i smażyć na maśle, na wolnym ogniu, aby mocno się nie zrumieniły.

Śmietanę wymieszać z mąką (0.5 łyżki), podlać nią bitki na patelni i dosmażyć.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*