Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

Składniki:

Nadzienie:

  • 80 dkg kapusty świeżej
  • 20 dkg grzybów świeżych lub 2 dkg grzybów suszonych
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • sól
  • pieprz
  • 2 dkg tłuszczu do posmarowania formy

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 1/2 dkg drożdży
  • 1/2 dkg cukru
  • 1/8 litra mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 jajka
  • sól
  • 3 dkg tłuszczu
  • 1/2 jajka do posmarowania

Wykonanie:

Przyrządzić rozczyn w misce:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki i kilka łyżek mleka, tak aby gęstość odpowiadała gęstości śmietany. Wymieszać, pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Gdy lekko wyrośnie, dodać rozmącone jajko, resztę mąki, lekko osolić.

Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Jeśli ciasto jest za gęste, wlać kilka łyżek wody. Wyrabiać tak długo, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu dodawać stopniowo stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej. Brzegi miski obrać z ciasta, z wierzchu oprószyć mąką, przykryć serwetką, pozostawić do wyrośnięcia.

Przyrządzić nadzienie:

Kapustę opłukać, poszatkować, ugotować w bardzo małej ilości osolonej wody (10 – 15 minut), odparować, przepuścić przez maszynkę.

Grzyby opłukać, oczyścić, poszatkować w cienkie plasterki, wlać 2 łyżki wody, dodać 2 dkg tłuszczu i soli, dusić pod przykryciem. Następnie ostudzić i przepuścić przez maszynkę razem z kapustą.

Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na małe cząstki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu (2 dkg), zmieszać z kapustą i grzybami, dodać sól i pieprz.

Posmarowaną tłuszczem blachę posypać lekko mąką.

Gdy ciasto wyrośnie – dwukrotnie zwiększy swoją objętość – wyłożyć je na stolnicę prószoną mąką. Szybko wyrobić, wywałkować w prostokąt długości odpowiedniej do blachy, grubości ok. 1 cm.

Na środek nałożyć wzdłuż nadzienie w kształcie podłużnego pasa. Na wierzchu ułożyć cząstki jajka, przyprawić solą i pieprzem. 2 dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobne zaginając ciasto. Ułożyć ostrożnie na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu, gdy wyrośnie (dwukrotnie zwiększy objętość), posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczony, lekko zrumieniony kulebiak wyłożyć na półmisek. Pokroić na porcje.

Podawać na gorąco z topionym masłem jako przekąskę, z sosem grzybowym, pomidorowym jako II danie lub jako dodatek do zup czystych, np: barszczu, zupy pomidorowej.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*