Zastosowanie ziół do poszczególnych potraw

Zastosowanie ziół do poszczególnych potraw

Podczas gotowania można eksperymentować z dobieraniem ziół do potraw, jednak warto znać poniższe klasyczne połączenia smaków.

  • Mięta

kapusta, groch, sery, sałatki owocowe, lody, baranina, galaretki, chłodniki, jogurty, sałatka z serka wiejskiego, ogórki, melon

 

  • Szałwia

drób, dania wieprzowe, jajka, ciemne sosy, rośliny strączkowe, pomidory, makarony, rośliny strączkowe, nadzienia do dań z ryb, parmezan, risotta, francuskie dressingi

  • Bazylia

dania z pomidorami, sałatki, suflety i omlety, makarony, krewetki i inne owoce morza, pesto, jajka, zupy fasolowe, sosy do spaghetti, kurczak, szpinak, białe ryby, wołowina, baranina, cielęcina, sałata

  • Majeranek

mięsa z rusztu, żurek, sos pomidorowy, pasztety, kurczak, pieczenie z mięs

  • Cynamon

bułeczki, jabłka, puddingi czekoladowe, desery, kawa, słodkie ziemniaki, dynia, pieczywo, muffiny, ciasta, ciasteczka, gorąca czekolada

  • Tymianek

zupy warzywne, pieczony drób, grzyby, ziemniaki, cebula, karczochy, świeże pomidory, owoce morza, krokiety

  • Imbir

pasztety, ciasta i ciasteczka, warzywa, potrawy orientalne, kompoty, marynaty, grzane wino lub piwo, puddingi,

  • Rozmaryn

wieprzowina, pieczone ziemniaki, zielony groszek, wołowina, pieczona jagnięcina, łosoś dróbRozmaryn

  • Estragon

sałatki, ryby, kalafior, drób, marynaty do mięs, zupa pomidorowa, brokuły, sałatki, kapusta, omlety, kalafior, szparagi

  • Goździki

grzane wino i piwo, słodkie ziemniaki, zupa krem z pomidorów lub groszku, dynia, wieprzowina, gorąca herbata, kompoty, ciasto dyniowe lub jabłkowe, szynka pieczona

  • Szafran

wywary z ryb, ciasto marchewkowe, zupy z kurczaka, ryż, bułki

  • Liście laurowe

kurczak, ryby, buraczki, zupy warzywne, marynaty do mięs, wołowina, baranina, cielęcina, gotowana marchewka

  • Gałka muszkatołowa

sosy do makaronów, bita śmietana, sosy beszamelowe, pasztety, szpinak, zapiekanki, ciasto dyniowe, puddingi, grzane wino, lody, pieczenie z mięs

  • Kurkuma

marynaty, owoce morza, pikle, dressingi do sałat,ryby

  • Anyż

chleby, cielęcina, wiejski ser, ciasto kawowe, wołowina, kompoty

  • Koperek

sosy do ryb, kiszone ogórki, twarożki, ziemniaki, młoda kapusta

  • Ziele angielskie

kapusta, zupy, cebula, marynaty, dziczyzna, baranina

  • Oregano

sosy pomidorowe, pieczeń wołowa, sok warzywny, pizza, sos do spaghetti, pieczona cielęcina, pieczona jagnięcina, szpinak

  • Kolendra

potrawy mięsne, sałaty, zupy z warzyw strączkowych

  • Kminek

kapusta, mięsa, chleb, ziemniaki

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*