Mizeria po ukraińsku

Mizeria po ukraińsku

Składniki:

* 50 dag ogórków sałatkowych 

* 1 pęczek dymki

Sos:

* 4 – 6 łyżek śmietany kremówki

* sok z 0.5 cytryny

* 1 pęczek szczypiorku

* sól

* pieprz

Wykonanie:

Ogórki umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić na cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce do mizerii.

Dymki oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie krążki białe cebulki i 5 – 6 cm kawałki zielonego szczypioru.

Przygotować sos:

śmietanę przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Sosem polać ogórki, posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*