Kocie oczka

Kocie oczka

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg masła lub margaryny 
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 dkg margaryny do formy
  • 5 dkg migdałów
  • cukier waniliowy
  • 1/2 dkg amoniaku lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dkg dżemu

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z amoniakiem lub proszkiem do pieczenia, przesiać i posiekać z tłuszczem na stolnicy. Dodać obrane, zrumienione i zmielone migdały i przesiany cukier. Zagnieść ciasto, zostawić w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę.

Ciasto wałkować na grubość ok. 1/3 cm. Wykrawać foremką krążki o średnicy ok. 5 – 6 cm. Połowę krążków pozostawić w całości. W pozostałych powycinać na środku okrągłe otwory.

Krążki ułożyć na posmarowanej blaszce.

Piec na złoty kolor w temp 150-160 stopni z termoobiegiem na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.

Przekładać po 2 krążki – cały i z otworem – gorącą i gęstą marmoladą lub dżemem.

Oprószyć cukrem z wanilią. Otwory napełnić jeszcze dodatkowo dżemem lub inną konfiturą.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*