Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Składniki:

  • ok. 1 kg karpia 
  • 4 – 5 dkg jasnych rodzynek
  • 1/8 litra jasnego piwa
  • 8 dkg cebuli
  • 4 dkg masła
  • 4 – 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki octu (3%)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Oprawioną rybę opłukać i pokroić w dzwonki o szerokości 2 – 3 cm. Osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami i na koniec skropić octem.

Masło rozgrzać, włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc cebuli. Wlać piwo, ogrzać i włożyć rybę. Dusić powoli pod przykryciem około 30 minut.

Gdy ryba jest gotowa, wyjąć.

Do sosu włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową, zagotować.

Sosem oblać rybę na półmisku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*