Amoniaczki

Amoniaczki

Składniki:

  • 50 dkg mąki  
  • 8 dkg tłuszczu
  • 12 dkg cukru pudru
  • wanilia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 białko do smarowania
  • ok. 1/8 litra mleka
  • 1 dkg amoniaku
  • 5 dkg cukru kryształu
  • 2 dkg margaryny do formy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do podsypania, posiekać z tłuszczem, wymieszać c cukrem pudrem, dodać żółtka, jajka i cukier oraz wanilię i tyle mleka, aby dało się zagnieść rzadsze ciasto jak na kluski.

Zostawić w chłodnym miejscu na ok. 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm.

Następnie wykrawać foremkami ciastka. Układać na posmarowanej blaszce. Smarować białkiem, posypać cukrem kryształem. Nakłuć ciasteczka w wielu miejscach.

Piec na złoty kolor przez około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*