Żeberka w czerwonym winie

Żeberka w czerwonym winie

Składniki:

  • 1 kg. żeberek wieprzowych
  • olej z pestek winogron do wysmarowania naczynia

Marynata: 

  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca
  • 1 łyżka estragonu
  • sól
  • pieprz (najlepiej kolorowy)

Wykonanie:

Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprze oraz zmiażdżonym czosnkiem i estragonem. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać winem i dodać pokrojoną w piórka cebulę, jałowiec i liście laurowe. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Żeberka wyjąć, marynatę przecedzić. Mięso umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wlać 1/2 marynaty.

Piec pod przykryciem około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C, podlewając od czasu do czasu marynatą.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*