Szałwia lekarska – zastosowanie w kuchni

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych.  Kwitnie od czerwca do lipca. Cała roślina ma intensywny zapach.

Roślina ta zawiera do 2,5% olejku lotnego (głównie tujonu, cyneolu), do 8% garbników, fenolokwasy, saponiny, flawonoidy, związki goryczkowe, żywice. Jest rośliną miododajną. Pozyskuje się ją z upraw.

Szałwia lekarska w kuchni:

  • jako przyprawy używa się świeżego i suszonego ziela, jednak należy je stosować w umiarkowanych ilościach
  • nadaje się szczególnie do potraw mięsnych – wieprzowiny, drobiu, baraniny, dziczyzny, wołowiny, cielęciny oraz farszy mięsnych, kiełbas, wątróbki z drobiu, niektórych wędlin
  • szałwię dodaje się do fasoli, zielonego groszku, sałat
  • dodana do serów nadaje im pikantny smak
  • z jej dodatkiem robi się masło szałwiowe
  • ryby morskie natarte szałwią tracą swój charakterystyczny zapach
  • jest składnikiem aromatyzującym marynaty oraz octy
  • aromatyzuje się nią napoje alkoholowe, wina i likiery

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*