Rzodkiew czarna w kuchni

Rzodkiew czarna

Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych.  Ma zgrubiały, kulisty korzeń, a skórka zgrubienia w zależności od odmiany jest biała lub czarna. Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Biały miąższ korzenia charakteryzuje się ostrym smakiem.

Rzodkiew czarna zawiera m.in: witaminy C, B, PP, cukry, sole mineralne (potasu wapnia, magnezu), enzymy.

Rzodkiew czarna w kuchni:

  • rzodkiew to bardzo zdrowe warzywo o dużej zawartości soli mineralnych
  • można przyrządzać z niej surówki: surowy korzeń ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą.
  • bardzo smaczna jest z dodatkiem ugotowanych jajek, oliwą i niewielką ilością soli lub starta, wymieszana z marchewką, kalarepą i innymi jarzynami

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*