Naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem

Składniki:

  •  szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej i masło do smażenia
  • cukier puder do posypania naleśników

Nadzienie:

  • 40 dkg twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

Przygotować nadzienie: Twaróg zemleć, utrzeć na gładką masę ze śmietaną, z cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkiem.

Jajko dokładnie roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i sól. Mieszać, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Wylewać porcjami na rozgrzaną lekko natłuszczoną olejem dużą patelnię. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładać je na talerz jeden na drugim.

Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w ruloniki lub koperty.

Przed podaniem podsmażyć na maśle.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*