Lebiodka Pospolita w kuchni

Lebiodka Pospolita

Jest to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych. Kwitnie od lipca do sierpnia,  ma różowe lub białe kwiaty na krótkich szypułkach zebrane na szczytach łodyg. Owocem jest czerwonobrunatna, poczwórna rozłupnia z rozłupkami.

Zawiera olejek eteryczny, garbniki, fenolokwasy, flawonoidy, sole mineralne, gorycze oraz związki żywicowe. Jest rośliną miododajną. Pozyskuje się ją ze stanowisk naturalnych oraz z upraw.

Lebiodka Pospolita w kuchni:

  • roślina ta używana jest do przyprawiania pizzy, pieczeni, duszonych i smażonych mięs, ryb, wędlin, potraw z pomidorów, cukinii, sałatek, zapiekanek, zup warzywnych (ziemniaczanej), sosów, octów i olejów ziołowych
  • dodaje się ją do kiszenia ogórków, konserwowania pomidorów i grzybów
  • olejkiem zaprawia się likiery, wina oraz wódki
  • liśćmi tej rośliny aromatyzuje się herbatę
  • wrzucona do ognia, nadaje lekki przyjemny zapach mięsu pieczonemu na ruszcie

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*