Kotlety de volaille

Kotlety de volaille

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka 
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Masło utrzeć, powoli dodając sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 wałki długości kilku centymetrów. Mocno schłodzić w zamrażalniku.

Filety umyć, osuszyć, rozbić na cienkie, szerokie płaty. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Na płaty nałożyć po maślanym wałeczku. Ciasno je zrolować, podwijając do środka boki.

Kotlety obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Równomiernie obsmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor.

Podawać prosto z patelni, z frytkami i surówką.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*