Kartacze

62530730 - potato dumplings stuffed with minced meat on wooden table.

Kartacze

Składniki:

  • 1 kg. surowych ziemniaków
  • 4 – 5 ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Farsz:

  • 30 dkg mielonej tłustej wieprzowiny
  • 20 dkg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Wykonanie:

Przygotować farsz: cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Mięso wyrobić z cebulą i jakiem, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.

Surowe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć n tarce z małymi oczkami. Odcisnąć, a sok zachować.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć. Wymieszać razem z surowymi ziemniakami.

Do ziemniaczanej masy dodać krochmal z soku, jajko. Następnie przyprawić solą. Wyrobić, podsypując mąką ziemniaczaną.

Z masy formować placki, nakładać na nie farsz, sklejać tworząc wrzecionowate kartacze wielkości dłoni.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kartacze włożyć do wrzątku, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować około 20 – 25 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać okraszone smażoną cebulą, można też polać śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*