Bylica Estragon w kuchni

Bylica Estragon

Jest to roślina wieloletnia z rodziny astrowatych. Pokryta jest ciemnozielonymi  liśćmi o lancetowatym kształcie i ostrych końcach. Kwitnie od lipca do października. Pozyskuje się go z upraw.

Bylica Estragon zawiera olejek lotny (estragol), flawonoidy, karotenoidy, gorycze, kumaryny, sole mineralne.

Zastosowanie w kuchni:

  • bardzo aromatyczna ostra przyprawa, którą można stosować w postaci świeżej i suszonej
  • dodać ją można do sosów, np: cytrynowego, tatarskiego. Dodawany jest również do surówek, omletów, gotowanych warzyw (cukinii, pora), duszonej marchewki, zup. Pasuje też do potraw z drobiu.
  • Służy do przygotowywania zalewy octowej do warzyw
  • jest dodatkiem stosowanym do kwaszenia kapusty, papryki i ogórków (nadaje im jędrność)
  • używa się jej do produkcji octu estragonowego oraz musztardy
  • nadaje się do potraw dietetycznych

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*