Arcydzięgiel lekarski – zastosowanie w kuchni

Arcydzięgiel lekarski

Arcydzięgiel lekarski to roślina dwuletnia należąca do rodziny selerowatych.  Kwitnie od czerwca do sierpnia. Ma niewielkie, żółtozielone kwiaty zebrane w prawie kulisty baldach, złożony z 30 – 40 mniejszych baldachów.

Roślina zawiera: olejek eteryczny (felandren, cymen), związki kumarynowe, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, garbniki, pektyny, związki gorzkie, skrobię cukry.

Ma silny, przyjemny aromat i słodki korzenny smak.

Arcydzięgiel lekarski w kuchni:

  • z młodych pędów i ogonków liściowych przygotowuje się konfiturę doskonałą do dekorowania ciast oraz jako dodatek do keksów
  • owoce i korzenie używane są do wyrobu wermutów, likierów ziołowych
  • suszone owoce i liście w niewielkich ilościach stanowią przyprawę do sosów, sałatek i zup
  • młode pędy i ogonki o intensywnym aromacie dodaje się do sałatek i surówek
  • tłuczone nasiona są dodatkiem do deserów mlecznych

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*