Domowe gofry

Domowe gofry

Składniki:

  • 300 – 320 g. mąki pszennej
  • 3 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 0,5 l. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

Na początek należy oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.

Pozostałe składniki na ciasto należy umieścić w dużej misce i połączyć tak, aby powstała gładka masa.

Następnie do gotowej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką na posmarowaną olejem i rozgrzaną gofrownicę.

Masę należy dokładnie rozprowadzić na całej powierzchni.

Gofry piec przez ok. 5 minut, ale czas pieczenia może zależeć od gofrownicy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*