Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 500 ml mleka 
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 1 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę.

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, mąkę oraz cynamon. Wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli i odrobinę cynamonu. Ponownie dokładnie wymieszać składniki i dodać jabłka.

Na patelni mocno rozgrzać olej. Łyżką wlewać przygotowane ciasto tak, aby powstały małe placki.

Smażyć z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż placki się zarumienią.

Tak przygotowane racuszki podawać z syropem klonowym, śmietaną, cukrem pudrem lub kawałkami jabłek.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*