tradycja w kuchni

Przepyszne racuchy z twarogu

Przystawki

Przepyszne racuchy z twarogu

Przepyszne racuchy z twarogu

Składniki:

  • 50 dag twarogu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 3 łyżki mąki psznnej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Twaróg zemleć.

Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

Następnie dodać zmielony twaróg i mąkę, dokładnie wymieszać.

Ubić sztywną pianę z białek dodając szczyptę soli, połączyć z masą twarogową.

Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej.

Smażyć racuchy z obu stron na rumiano.

Następnie osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną.