tradycja w kuchni

Domowy pyszny pasztet

Przystawki

Domowy pyszny pasztet

Domowy pyszny pasztet

Składniki:

  • 5 - 6 udek z kurczaka
  • ok. 30 dag wołowiny
  • ok. 20 dag wątróbki kurzej
  • 2 jajka
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do wysmarowania formy


Wykonanie:

Umyte i osuszone udka i wołowinę oraz obrane i oczyszczone warzywa umieścić w garnku, zalać wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte.

Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie wyjąć warzywa.

Po 15 minutach wyjść udka, a wołowinę gotować do miękkości.

Na parę minut przed końcem gotowania wrzucić umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę.

Wystudzone mięso pokroić na kawałki, a następnie zemleć w maszynce razem z warzywami i wątróbką.

Dodać jajka, pieprz, sól i majeranek. Wyrobić gładką masę.

Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dolać ok. 1/2 szklanki wywaru z mięsa i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do wysmarowanej olejem formy.

Pasztet piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po upieczeniu całkowicie wystudzić.