Domowy pyszny pasztet
Domowy pyszny pasztet
Składniki:
- 5 - 6 udek z kurczaka
- ok. 30 dag wołowiny
- ok. 20 dag wątróbki kurzej
- 2 jajka
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- pieprz czarny
- olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Umyte i osuszone udka i wołowinę oraz obrane i oczyszczone warzywa umieścić w garnku, zalać wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie wyjąć warzywa.Po 15 minutach wyjść udka, a wołowinę gotować do miękkości.
Na parę minut przed końcem gotowania wrzucić umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę.Wystudzone mięso pokroić na kawałki, a następnie zemleć w maszynce razem z warzywami i wątróbką.
Dodać jajka, pieprz, sól i majeranek. Wyrobić gładką masę.
Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dolać ok. 1/2 szklanki wywaru z mięsa i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wysmarowanej olejem formy.
Pasztet piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.