tradycja w kuchni

Babciny przepis na tradycyjne pyzy ziemniaczane z mięsem

Obiady

Babciny przepis na tradycyjne pyzy ziemniaczane z mięsem

Babciny przepis na tradycyjne pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 10 dkg maki ziemniaczanej
  • sól


Nadzienie:

  • ok. 30 dkg gotowanego mięsa z rosołu
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Przygotować nadzienie:

Cebule obrać i drobno pokroić w kostkę.

Wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz i zeszklić.

Do cebuli dodać rozdrobnione mięso.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Następnie przemielić również mięso i cebulę.

Wszystkie przepuszczone przez maszynkę składniki dokładnie wymieszać w misce.

Dodać sól i pieprz do smaku. Nadzienie powinno być gęste.


Przygotować ciasto:

Połowę ziemniaków umyć i nie obrane ugotować.

Następne obrać, przepuścić przez maszynkę i ostudzić.

Drugą połowę ziemniaków (surowych) obrać, umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Wycisnąć je i dodać do ugotowanych ziemniaków.

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wszystko wyrobić na gładką masę.


Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm i pokroić go na kawałki tak, jak na kopytka.

Otrzymane kawałki rozgniatać dłonią na małe placki.

Na środek każdego placka nałożyć łyżeczką nadzienie i zlepić ciasto tworząc pyzy.


Podczas zlepiania warto mieć zwilżone ręce, wtedy ciasto się nie klei.


Tak przygotowane pyzy gotować przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie.

Pyzy nie powinny stykać się ze sobą.