Babciny przepis na tradycyjne pyzy ziemniaczane z mięsem
Babciny przepis na tradycyjne pyzy ziemniaczane z mięsem
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 10 dkg maki ziemniaczanej
- sól
Nadzienie:
- ok. 30 dkg gotowanego mięsa z rosołu
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 cebula
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Przygotować nadzienie:
Cebule obrać i drobno pokroić w kostkę.
Wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz i zeszklić.
Do cebuli dodać rozdrobnione mięso.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Następnie przemielić również mięso i cebulę.
Wszystkie przepuszczone przez maszynkę składniki dokładnie wymieszać w misce.
Dodać sól i pieprz do smaku. Nadzienie powinno być gęste.
Przygotować ciasto:
Połowę ziemniaków umyć i nie obrane ugotować.
Następne obrać, przepuścić przez maszynkę i ostudzić.
Drugą połowę ziemniaków (surowych) obrać, umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Wycisnąć je i dodać do ugotowanych ziemniaków.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wszystko wyrobić na gładką masę.
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm i pokroić go na kawałki tak, jak na kopytka.
Otrzymane kawałki rozgniatać dłonią na małe placki.
Na środek każdego placka nałożyć łyżeczką nadzienie i zlepić ciasto tworząc pyzy.
Podczas zlepiania warto mieć zwilżone ręce, wtedy ciasto się nie klei.
Tak przygotowane pyzy gotować przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie.
Pyzy nie powinny stykać się ze sobą.