tradycja w kuchni

Makaron z kurkami

Obiady

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Składniki:

  • 200 g makaronu (np. wstążki)
  • ok. 150 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę.

Następnie dodać umyte i osuszone kurki.

Całość dusić przez ok. 10 minut, aż odparuje woda z grzybów.

Dodać śmietanę oraz umytą posiekaną natkę pietruszki.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystko gotować, aż śmietana będzie gęsta.

Dodać makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać.