Kurki duszone z koperkiem
Kurki duszone z koperkiem
Składniki:
- ok. 600 g kurek
- 3 – 4 łyżki drobno posiekanego koperku
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 150 ml śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osączyć. Duże grzyby pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle, nie rumienić jej.
Następnie dodać kurki i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut (po 15 minutach dosypać połowę posiekanego koperku).
Gdy grzyby będą miękkie, wlać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem.
Dodać resztę posiekanego koperku.
Podawać na gorąco.
Doskonale smakują np. młodymi ziemniakami lub jajecznicą.