tradycja w kuchni

Kurki duszone z koperkiem

Obiady

Kurki duszone z koperkiem

Kurki duszone z koperkiem

Składniki:

  • ok. 600 g kurek
  • 3 – 4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osączyć. Duże grzyby pokroić na kawałki.

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle, nie rumienić jej.

Następnie dodać kurki i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut (po 15 minutach dosypać połowę posiekanego koperku).

Gdy grzyby będą miękkie, wlać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem.

Dodać resztę posiekanego koperku.

Podawać na gorąco.

Doskonale smakują np. młodymi ziemniakami lub jajecznicą.