tradycja w kuchni

Mielone z jajkiem na twardo

Obiady

Mielone z jajkiem na twardo

Mielone z jajkiem na twardo

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

6 jajek ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać.

Mięso mielone połączyć z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.

Wyrobić na gładką masę.

2 jajka rozmącić widelcem.

Z masy formować placki, ułożyć na nich jajka i oblepić pozostałą masą mieloną.

W garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Kotlety obtoczyć w mące, jajkach i bułce tartej.

Smażyć po ok. 5 minut z każdej strony.