tradycja w kuchni

Najlepsze ogórki kiszone

Przetwory

Najlepsze ogórki kiszone

Najlepsze ogórki kiszone

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 2 szklanki gorącej wody
  • chrzan
  • koper
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziarenek gorczycy gorczyca
  • 2 – 3 dkg soli


Wykonanie:

Jędrne i nie za duże ogórki dokładnie umyć.

Ogórki ułożyć w wekach / słoikach, jasnymi końcówkami do góry.

Dodać koper, ostrugany chrzan, ząbki czosnku u ziarenka gorczycy.

Z soli i wody zrobić zalewę i gorącą zalać ogórki (tak, aby były przykryte).

Na słoiki nałożyć wieczka / nakrętki.

Po ostudzeniu weki schować do piwnicy lub do szafki.

Po ok. 2 tygodniach sprawdzić czy na ogórkach nie pojawia się pleśń.