Przepis na idealny bogracz
Przepis na idealny bogracz
Składniki:
- 1 kg mięsa (schab, łopatka)
- 3 czerwone papryki
- 2 – 3 cebule
- 1 kg pomidorów (lub 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 szt. papryczki chili (lub chili w proszku)
- 1 szklanka bulionu
- śmietana 18%
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 – 3 listki liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- sól
Kluseczki do bogracza:
- 2 łyżki oleju
- 5 – 6 łyżek wody
- 10 łyżek wody
Wykonanie:
Na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć mięso pokrojone w kostkę.
Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić.
Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę (wcześniej sparzyć), dodać do mięsa.
Całość zamieszać, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić powoli na małym ogniu, aż mięso zmięknie (mniej więcej przez 1,5 godziny). Można po trochu dodawać bulion.
Zrobić kluseczki do bogracza:
Zagnieść jednolite ciasto z mąki, oleju i wody. Uformować małe wałeczki z ciasta, pokroić na małe kawałki o długości 1,5 – 2 cm. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odłożyć.
Do mięsa dodać pokrojone z drobną kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy lub pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Dodać również ugotowane kluseczki oraz resztę przypraw i całość gotować przez ok. 30 minut.
Gdy bogracz jest za gęsty można dodać odrobinę bulionu.
Tak przygotowany bogracz podawać ze śmietan, można posypać również koperkiem.