tradycja w kuchni

Przepis na idealny bogracz

Obiady

Przepis na idealny bogracz

Przepis na idealny bogracz

Składniki:

  • 1 kg mięsa (schab, łopatka)
  • 3 czerwone papryki
  • 2 – 3 cebule
  • 1 kg pomidorów (lub 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 szt. papryczki chili (lub chili w proszku)
  • 1 szklanka bulionu
  • śmietana 18%
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 – 3 listki liści laurowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól


Kluseczki do bogracza:

  • 2 łyżki oleju
  • 5 – 6 łyżek wody
  • 10 łyżek wody


Wykonanie:

Na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć mięso pokrojone w kostkę.

Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić.

Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę (wcześniej sparzyć), dodać do mięsa.

Całość zamieszać, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić powoli na małym ogniu, aż mięso zmięknie (mniej więcej przez 1,5 godziny). Można po trochu dodawać bulion.


Zrobić kluseczki do bogracza:

Zagnieść jednolite ciasto z mąki, oleju i wody. Uformować małe wałeczki z ciasta, pokroić na małe kawałki o długości 1,5 – 2 cm. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odłożyć.


Do mięsa dodać pokrojone z drobną kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy lub pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Dodać również ugotowane kluseczki oraz resztę przypraw i całość gotować przez ok. 30 minut.


Gdy bogracz jest za gęsty można dodać odrobinę bulionu.


Tak przygotowany bogracz podawać ze śmietan, można posypać również koperkiem.